Związek między glutenem a chorobą Hashimoto

Zrozumienie znaczenia glutenu i choroby Hashimoto może być kluczowym czynnikiem w leczeniu tarczycy.

Czy twój lekarz rozmawiał z tobą o związku między glutenem a chorobą Hashimoto?

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje 90% wszystkich przypadków niedoczynności tarczycy. Gluten to specyficzne białko które możesz znaleźć w ziarnach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, orkisz i wiele innych. Bieżące badania naukowe wskazują, że istnieje niebezpieczny związek między spożywaniem pokarmów zawierających gluten i chorobą Hashimoto.

Prawda jest taka, że ​​gluten i choroba Hashimoto są destrukcyjną kombinacją. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie chorobę Hashimoto, znaną również jako zapalenie tarczycy Hashimoto, musisz unikać glutenu, aby uniknąć wywoływania autoimmunologicznych ataków systemu immunologicznego na tarczycę. Jednak nie zawsze trzeba unikać glutenu, to jednak zależy to od wielu czynników.
 

Co decyduje, o tym czy ktoś musi pozbyć się glutenu na zawsze?

Kiedy poziom przeciwciał u mojego pacjenta jest wyjątkowo niski lub niewykrywalny, testy tarczycy i krwi wyglądają wspaniale i czują się świetnie, wtedy możemy spróbować glutenu. Zawsze upewniam się, że jedzą małe ilości z wysokiej jakości źródeł, takich jak chleb na zakwasie. Na zakwasie występuje znacznie niższa koncentracja glutenu niż w zwykłym pieczywie, ponieważ proces zakwaszania rozkłada dużo glutenu.

Każę pacjentowi zjeść kilka wysokiej jakości chleba na zakwasie kilka razy w tygodniu i zobaczyć, jak się czują. Czasami będą od razu wiedzieć, że muszą całkowicie unikać glutenu. W innych przypadkach będą czuć się dobrze, a kiedy będziemy testować ich przeciwciała tarczycowe i liczbę tarczycy, będą wyglądać wspaniale i nie ulegną zmianie. Osoby te mogą mieć umiarkowany gluten.

Jak widać, odpowiedź nie jest czarno-biała, ponieważ jest bardzo specyficzna dla pacjenta. Byłaby to tragedia, gdyby ktoś niepotrzebnie unikał glutenu przez całe życie. Większość ludzi będzie musiała unikać życia glutenowego, ale zawsze istnieją wyjątki od tego stwierdzenia.
 

Dlaczego należy unikać glutenu, jeśli cierpi się na chorobę Hashimoto?

Wykazano, że gluten w wielu badaniach przyczynił się nie tylko do choroby Hashimoto, ale także do wielu chorób autoimmunologicznych. Gluten może przełamać barierę jelitową prowadzącą do „zespołu nieszczelnego jelita”, co może prowadzić do chorób autoimmunologicznych. Gluten może również drażnić chorobę Hashimoto, wywołując stan zapalny tarczycy. Proces ten jest znany jako „mimikra molekularna”, co w zasadzie oznacza, że ​​system odpornościowy twojego organizmu atakuje gluten, infekcję lub toksynę środowiskową, ale także atakuje własną tkankę.
 

Zdobądź informacje na temat glutenu i choroby Hashimoto

Wielu lekarzy nie omawia związku między glutenem a chorobą Hashimoto ze swoimi pacjentami, ale zamiast tego stosuje je w schemacie leczenia tarczycy. Leki nie radzą sobie z reakcją autoimmunologiczną, która uszkadza tarczycę. Z punktu widzenia medycyny funkcjonalnej lekarz musi dowiedzieć się, co uruchamia system immunologiczny, który atakuje tarczycę aby opracować strategie unikania tych czynników.
 

Podejście medycyny funkcjonalnej do glutenu i choroby Hashimoto

Lekarz powinien omówić z tobą rolę glutenu i wpływ na chorobę Hashimoto, ponieważ podejście do medycyny funkcjonalnej dokładnie bada podstawowe przyczyny dysfunkcji i celuje w unikalne przyczyny u każdej osoby. Oznacza to, że każdy pacjent przechodzi kompleksowe badanie, w tym oznacza się jego historię zdrowia, środowisko, dietę i odżywianie, poziom wysiłku, stan psychiczny i emocjonalny, interakcje społeczne, poziomy hormonów i genetykę.
 

Jak długo trzeba czekać na poprawę, gdy przestaniesz jeść gluten?

Aby skutki leczenia mogły być widoczne może minąć nawet 18 miesięcy. Wiele osób z chorobą Hashimoto doświadcza szybkich rezultatów w ciągu kilku tygodni po odstawieniu glutenu. Istnieją inne produkty spożywcze, które mogą przyczyniać się do stanu zapalnego w jelicie wraz z glutenem, takie jak produkty mleczne, jaja, soja i inne alergeny pokarmowe, a to tylko kilka z nich. Ważne jest, aby przeprowadzić testy wrażliwości na jedzenie w celu zidentyfikowania żywności, na którą reaguje Twój organizm oprócz glutenu.